Rødøya (Vest)

Med Rødøya (Vest) mener vi Strekningen Selvågen - Kobbvågen - Hestvika - Storsandene. Rødøya har en lang historie, fra Halvfylkes - sentrum, til dagens turistperle. Kirkene (siden 1200-tallet) har alltid regjert, og Rødøya var maktsentrum.

Kobbvågen. Etter at gården Selvåg ble skilt ut fra Rødøy prestegård, har Kobbvågen tilhørt denne. Gården Selvåg eier strekningen fra; Korsvollen - Hestvika - rundt Løva, og til Høivågen (Ikke øyene utenfor). "Rosøyene" (vest for Rødøya), tilhører imidlertid gården. Klokkergården, og hyttetomtene på Selvågodden er skilt ut fra gården i senere tid. Hovedhuset står i dag nord for Osen. Kobbvågen var tidligere dyrket mark. I dag er skogen i ferd med å ta over.
I Hestvika lå det tidligere et bruk. Her ble det i en periode drevet kjøp av fisk, for skipping til Hansaene i Bjørgvin (Bergen). I dag finnes ingen synlige tufter.
Utsikt fra der hvor huset i Hestvika sto. Valen til høyre i bildet "feller tørr". Bak ser vi Prestøya. En av få øyer eid av Rødøy kommune.
Storsanden. Det ligger fire kritthvite strender under løva. Rødøyløva ruver 443 meter over havet, og den ytterste stranda ligger rett under. Helt til venstre i bildet kan man se Steinkirka. Dette er ei hule, som kan minne om ei kirke. Tidligere var det vanlig at konfirmantene hadde utflukt hit. På Storsanden finner vi i dag; dusj og toalett (utedo), vollyballnett, solsenger, og Sydenstemning, på fine dager.
Skulpturlandskap Nordland er presentert på Rødøya med skulpturen; Indre følger ytre. Per Inge Bjørlo er en norsk skulptør (20.11.52 i Ålesund), maler og billedkunstner. Han vokste opp i Spjelkavik utenfor Ålesund, og bor i Hønefoss. Han har utdannelse fra Bergen Kunsthåndverksskole (1974-1977) og Statens Kunstakademi (1977-1981). Per Inge Bjørlo regnes som en av Norges mest sentrale nålevende kunstnere. Av sentrale utsmykningsoppdrag er serien med skulpturer i forbindelse med Oslo Lufthavn Gardermoen som de mest fremtredende.